Muntanya Arabí. Yecla. 05-05-19

La Regió de Múrcia compta amb el seu primer espai natural protegit sota la categoria de Monument Natural, que no és altre que el màgic Monte Arabí, situat al terme municipal de Yecla, al nord de la regió murciana.
L’Arabí amaga nombrosos racons de gran valor històric, geològic i mediambiental. Els seus abrics conserven un centenar de pintures rupestres corresponents a l’Art Llevantí (10000 aC) ia l’Art Esquemàtic (6500 aC), el conjunt va ser declarat Patrimoni de la Humanitat, per la UNESCO, l’any 1998. A més, en el lloc hi ha alguns jaciments arqueològics d’uns 4000 anys d’antiguitat (2000 aC), així com diferents petroglifos, cassoletes i nombroses formacions geològiques llaurades per les inclemències climatològiques i el pas del temps, algunes de les quals -com la cova de la Horadada- constitueixen la imatge més representativa del Arabí.
Però a més, no són pocs els que expliquen que Arabí és màgic, que transmet energia -tant positiva com negativa, segons la personalitat i, al capdavall, que en els seus recòndits paratges succeeixen fets sobrenaturals. Expliquen que sota la mola rocosa subjacents potents corrents d’aigua -altres afirmen que és magnetita o, fins i tot, urani, cosa que afecta d’una manera o altre a aquelles persones capaces de percebre tals energies. També es parla d’albiraments, tant de figures humanes abillades amb llargues túniques, com d’estranyes esferes lluminoses oscil·lant sobre i al voltant a la muntanya. Un dels albiraments va tindre lloc en l’any 1979 i, segons afirmava el testimoni, sobre la muntanya i de forma vertical, va aparèixer un objecte cilíndric d’uns 800 metres d’altura, sota el qual anaven sorgint diferents punts lluminosos.
Potser per aquests mites i llegendes, però també per la riquesa cultural que alberga, la Muntanya Arabí és un d’aquells llocs diferents que destaquen, d’alguna manera, sobre els altres.

Guies: Juan Lozano i Juan Junior.

Text: Vicent Capona.

 

Please follow and like us:
Pin Share